communicatieproblemen, relatietherapie relatieproblemen relatietherapeut relatiecoaching

Communicatieproblemen

Binnen relaties spelen nogal eens communicatieproblemen. Dit is ook normaal want het zou vreemd zijn als je elkaar altijd zou begrijpen. De meeste kwesties lossen zichzelf dan ook weer op. Als je elkaar echter zo vaak niet begrijpt dat hier ruzies door ontstaan of als je bepaalde onderwerpen al helemaal niet meer kunt bespreken, dan is het misschien toch eens goed om dit aan te pakken. Het goede nieuws hierbij is dat problemen in de communicatie vaak goed en snel op te lossen zijn.
Vaak denken we dat onze partner ons begrijpt. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat wat voor ons zo duidelijk is, blijkbaar niet overkomt. Dit komt omdat we allemaal door onze eigen bril naar de wereld kijken en, zonder dat we het weten, stukjes informatie die we missen, zelf invullen. Bij communicatieproblemen hebt u daarom echt een onafhankelijke derde nodig die een nieuw en ongekleurd licht op de zaak kan schijnen.

Als je je niet begrepen voelt in een gesprek, heeft het geen enkele zin om verder over de inhoud te praten…om nog harder je best te doen om begrepen te worden. Het enige wat werkt, is aangeven dat je je niet begrepen voelt. En dan even stil blijven…

We communiceren op verschillende niveau ‘s zoals inhoudelijk, emotioneel, verbaal, non-verbaal, etc. Het is van belang om onze manier van communiceren op deze verschillende niveau ‘s te leren kennen.
In geval van communicatieproblemen is het belangrijk dat u dat wat de ander zegt niet zelf verder invult maar door leert vragen tot het echt helder is wat de ander bedoelt of waar hij mee zit.

Communicatieproblemen

Auteur: Helmut Moelands